Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Välkommen till Hyltebibliotekens e-böcker, med lånekort och en pinkod kan du låna 8 e-böcker varje månad. Mer information hittar du på www.hylte.se/bibliotek .
Omslagsbild för HMS Carlskrona 2001 : En långsällskapsresa
Isbn: 978-91-7517-667-3
Förlag: Recito Förlag
Kategori:
Memoarer & Biografier Resor & geografi
Tillgänglig sedan: februari 2015

E-bok

HMS Carlskrona 2001 : En långsällskapsresa

Under sensommaren/hösten år 2000 mönstrade 75 värnpliktiga killar och tjejer på min- och långresefartyget HMS Carlskrona. Hösten blev så småningom vinter, och en väl sammansvetsad besättning stod den 2:a januari följande år uppställda i paraduppställning på däck, redo att ge sig ut på havet och påbörja sitt livs resa - En sagolik resa som de några år tidigare inte ens i sina vildaste fantasier hade kunnat drömma om.

Detta är historien om 2001 års utbildningsexpedition med den svenska flottans flaggskepp långresefartyg tillika minfartyg HMS Carlskrona. Vi får följa med i förberedelserna inför långresan och ta del av hela resan, ifrån losskastning till och med hemkomsten vid hemmahamnen Karlskrona Örlogsbas ett drygt halvår senare. Boken är en reseskildring sammanställd utav en av de värnpliktiga ombord som var med under utbildningsexpeditionen och tjänstgjorde inom fartygets intendenturavdelning.

Berättelsen bjuder på stormar, åskväder, ljumma havsbrisar, stjärnklara nätter, albatrosser, närgångna flygfiskar, lekfulla delfiner och mycket mer. Vi får en inblick i hur det kan vara att tjänstgöra ombord på ett minfartyg under sin värnplikt med allt vad det innebär. Finmiddagar varvas med mottagningar ombord, och däremellan får vi ta del av alla tänkbara former av vardagliga bestyr. Allt ifrån rostknackning av fartyget, stridsövningar, lunchbestyr, pistolskytte, minsprängningar, linjedop, vakttjänstgöringar till lektioner i etik och moral med fartygspastorn och korum ombord återfinns mellan dessa sidor. Naturligtvis får läsarna också en glimt av de olika resmålen som fartyget besökte under denna värdslomsegling. Fartyget gjorde 19 anhalter i 16 länder på så gott som samtliga kontinenter under denna 165 dagar långa utbildningsexpedition. Kokospalmer och snorkling bland revhajar på en öde ö i Stilla havet, en karneval och ett regnskogsbesök i San Juan, passagen igenom Panamakanalen och Magellans sund, skattjakt på Robinson Crusoe-ön, ett besök i den Gammalsvenskabyn i Ukraina samt på fängelseön Robben Island är bara några av alla de skildringar som boken bjuder på.

Som kuriosa kan nämnas att prins Carl-Philip Bernadotte var med under en tredjedel av resan, då han och hans kadettkamrater mönstrade på i Muscat, Oman och följde därefter med hela vägen hem till förtöjningen i Karlskrona.

”Nog fanns det mål och mening längs vår färd - men det var vägen, som var mödan värd”.

   (Egen tolkning av K. Boyes ”I rörelse”)


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone