Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Välkommen till Hyltebibliotekens e-böcker, med lånekort och en pinkod kan du låna 8 e-böcker varje månad. Mer information hittar du på www.hylte.se/bibliotek .
Omslagsbild för Kongokrisen. Hammarskjöld och insatsen i Katanga
Isbn: 978-91-7789-720-0
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: november 2021
Uppläsare: Håkan Julander
Length: 4 timmar 4 minuter

Ljudbok

Kongokrisen. Hammarskjöld och insatsen i Katanga

Den svenska FN-insatsen i Kongo var kontroversiell redan från början. Det svenska försvaret hade i början av 1960-talet inga erfarenheter av operationer långt från hemlandet. Vad var det egentligen man skulle uppnå som fredsbevarare i ett land i kaos?

Steg för steg förändrades uppdraget. De svenska styrkorna blev alltmer en stridande part i ett inbördeskrig kring utbrytarstaten Katanga. Att Sverige slöt upp bakom insatsen berodde till stor del på att Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare. För honom var krisen i Kongo en avgörande utmaning. Han måste visa att världsorganisationen kunde spela en självständig roll mellan stormakterna.

Natten mellan den 17 och 18 september 1961 omkom Hammarskjöld under oklara omständigheter i en flygkrasch i Nordrhodesia (nuvarande Zambia). Var det en olycka, som den officiella utredningen snabbt slog fast? Eller hade Hammarskjöld direkt eller indirekt bragts om livet av någon av de krafter som ville röja honom ur vägen?

Militärhistorikern och författaren Wilhelm Agrell skriver initierat och intresseväckande om konflikten i Kongo, Hammarskjölds roll och spekulationerna kring dödskraschen.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone