Jump to content
The library informs: Välkommen till Hyltebibliotekens e-böcker, med lånekort och en pinkod kan du låna 8 e-böcker varje månad. Mer information hittar du på www.hylte.se/bibliotek .
Cover for Massmordet på Mälaren. True crime-text från 1938 kompletterad med fakta och ordlista
Isbn: 978-91-7863-600-6
Publisher: Bokförlaget Klassiska deckare
Category:
True Crime
Accessible since: November 2021

E-book

Massmordet på Mälaren. True crime-text från 1938 kompletterad med fakta och ordlista


Den 17 maj 1900 började rånaren Johan Filip Nordlund systematiskt döda alla ombord på passagerarbåten Prins Carl på Mälaren.
Han hann mörda fem personer och skada åtta när han avbröts av en passerande båt.

Rånmördaren greps redan samma dag – och avrättades i december samma år.  

Den här texten skrevs av den svenske författaren Sture Appelberg (1885–1947). Han skrev framför allt pusseldeckare och berättelser om riktiga brott och brottslingar.

Han hade en mycket framgångsrik karriär som journalist på några av landets största tidningar, bland annat Stockholms-Tidningen, Stockholms Dagblad och Veckojournalen.
En märklig detalj i Sture Appelbergs karriär är att han var regementskamrat med den blivande svenske deckarkungen Samuel August Duse.

Den här texten publicerades ursprungligen år 1938 i boken ”Beryktade bovar” med titeln ”Nordlund – vilddjuret på Mälarbåten”.

Eftersom den här texten skrevs i början av 1900-talet så innehåller den namn, ord och mått som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone