Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Välkommen till Hyltebibliotekens e-böcker, med lånekort och en pinkod kan du låna 8 e-böcker varje månad. Mer information hittar du på www.hylte.se/bibliotek .
Omslagsbild för Symposium
Isbn: 978-91-8063-599-8
Förlag: Modernista
Kategori:
Filosofi
Tillgänglig sedan: december 2022

E-bok

Symposium

Under en segerbankett uppstår en vänskaplig tävling om vem bland gästerna som kan hålla det bästa talet till Eros, kärlekens gud. Talarna försöker trumfa varandra med snillrika utläggningar om kärlekens förmåga att inspirera till godhet och dess roll i sexualiteten. Aristofanes berättar den kända liknelsen om att människan en gång satt ihop två och två tills Zeus delade dem, och att kärleken sedan dess varit människans sökande efter sin andra hälft. Sokrates å sin sida framhåller den för tiden radikala idén att kärleken är en andlig kraft.
Symposium är ett av Platons mest kända verk och en grundbult i den västerländska synen på kärlek. Han skapar en lysande skicklig dialog, som med humor och kraft reflekterar filosofiskt om kärlekens väsen. I översättning av Ellen Wester.

PLATON [428 f.Kr-347 f.Kr] var en grekisk filosof, matematiker och författare. Ingen annan filosof har haft större inflytande på den västerländska traditionen. Kristna kyrkan är starkt påverkad av Platons idélära och med verk som Staten grundades den politiska filosofin. Platon instiftade ca 387 f.Kr. i antikens Athen sin egen akademi, västvärldens första institution för studier i filosofi.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone