Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Välkommen till Hyltebibliotekens e-böcker, med lånekort och en pinkod kan du låna 8 e-böcker varje månad. Mer information hittar du på www.hylte.se/bibliotek .
Omslagsbild för Dit och Här Igen
Isbn: 978-91-8973-962-8
Förlag: Media 24 / Digibook
Kategori:
Religion Filosofi Medicin & hälsa Romantik
Tillgänglig sedan: mars 2023

E-bok

Dit och Här Igen

Kärlek och möten genom livet har format mig. Skrönor och myter gav mig styrka. Uppvuxen i Degerselet i Råneå kommun. Men morfar Edvard och mormor Märta gav mig den kärlek ett barn behöver för att växa. Det blev där jag stannade i mitt skapande. Dit jag återvänder. Språket jag skriver med är rikssvenska. Växte upp med ett annat språk som blandats med finska och nordsamiska. "Ska vi humpa boll?" var språket jag älskade att höra "skall vi bolla". Historier om tider långt innan det vi lever i nu formade mig. Vatten hämtades i hinkar fyllda med snö och sattes på vedspisen för att tina över natten. Två glödlampor och värme från kamin. Två rum och kök. Lever i en tid av elkris och minns hur märkligt det var när vattentoalett installerades. 
Lever med all önskvärd välfärd nu. Inget barn behöver resa tjugofem mil för att sy en trasig läpp bedövad med kloroform. Kylskåpet under köksgolvet i ett stensatt rum. Mat rådde aldrig det aldrig brist på. Kött fanns alltid men åts sällan. Soltorkat renkött var gudagåvan. Våra färder genom Lappland med renraid skall jag återkomma till i ett annat alster. 
Dessa tider finns ej längre. Inga av dem jag mött som barn lever. Morfar föddes i Järvsö Mormor i Västerbotten. Jag föddes på Söder Allmänna BB. Två veckor gammal hämtade mormor mig då mor fött trillingar året innan jag föddes.
Skrönor, myter och berättande som gav mig mitt uppväxt har format mig. Första orden skrivna av mig i den form ni möter föddes 1/1 2022. Dem möter ni i första delen av Dit och Här..Igen. 
Visa er själva uppmärksamhet för ingen ser er annars.
Skriv för att leva: Lev ett liv i skrivande annars stannar vi.

EPUB3: Reflowable


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone