Jump to content
The library informs: Välkommen till Hyltebibliotekens e-böcker, med lånekort och en pinkod kan du låna 8 e-böcker varje månad. Mer information hittar du på www.hylte.se/bibliotek .
Cover for Finjasjön
Isbn: 978-91-8901-992-8
Publisher: Votum Förlag
Category:
Science Biology
Accessible since: August 2023

E-book

Finjasjön

Följ med på en tur runt Finjasjön!  

Det finns vandringsleder runt hela sjön som man kan gå, och på flera ställenutkiksposter där man kan studera fågellivet eller bara njuta av utsikten. Men gå inte för fort, stanna upp och titta ner för det finns minst lika mycket smått som stort att upptäcka - till exempel det unika djurlivet som man lätt kan komma nära. Boken ger en översikt över de naturvärden och det liv som florerar runt sjön.

Att vandra runt Finjasjön är också att ta en promenad genom det förflutna. Hovdalaområdet vid Finjasjön har en lång historia. Belägen i nordöstra Skåne är det en av Sveriges äldsta sjöar, och sjön har flera gånger spelat en stor och avgörande roll i Sveriges historia. Redan på stenåldern, när inlandsisen drog sig tillbaka, hittade de första människorna hit.

Vid Finjasjöns södra strand ligger Hovdala slott. När Sverige och Danmark slogs om kontrollen av Skåne låg slottet mitt i händelsernas centrum. Befolkningen fick lida svårt; när herremännen slogs om makten och kontrollen över området brändes gårdar och odlingsmark förstördes. När stambanan nådde Hässleholm i slutet på 1800-talet förändrades samhället i grunden. Industrialiseringen tog fart och befolkningen växte kraftigt. För att få mer odlingsmark sänktes sjön med nästan tre meter i två omgångar, något som gett konsekvenser in i modern tid med översvämningar och algblomningar.

Många engagerar sig nu för att återställa balansen och bevara de unika miljöerna runt sjön. Nya våtmarker och naturreservat har skapats så framtida generationer kan vandra genom historien och se livet utvecklas.

--- 

Magnus Johansson började som fotograf på Norra Skånes lokalredaktion i Tyringe redan som 13-åring. Han har jobbat för de flesta större tidningarna i Sverige som Aftonbladet, DN och Expressen, och även frilansat åt internationella media; LA-Times, New York Times, El Mundo och Der Spiegel. I slutet på 90-talet hamnade han i Stockholm och dåvarande Pressens Bild och därefter flyttade han till Betlehem i Palestina för att jobba åt den brittiska nyhetsbyrån Reuters, med hela Mellanöstern som arbetsfält.

Hans bilder har varit med på utställningar runt om i Europa och Sverige. De har publicerats i tidskrifter som Camera Natura och i ett flertal böcker.

Nu kommer hans första egna bok där han vill visa på livet runt sjön där han bor. Bilderna är tagna under åtskilliga timmars promenader och utflykter runt sjön och närområdet.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone