Jump to content
The library informs: Välkommen till Hyltebibliotekens e-böcker, med lånekort och en pinkod kan du låna 8 e-böcker varje månad. Mer information hittar du på www.hylte.se/bibliotek .
Cover for Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser
Isbn: 978-91-2718-406-0
Publisher: Natur & Kultur
Category:
Cooking, food and drink
Accessible since: January 2024

E-book

Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser

fantastisk bok

VEGO

Recepten är många och mångsidiga och gör att boken i sin helhet är inspirerande.

BTJ


I den här boken står svenskodlade ärtor, bönor och linser i centrum. En mix av nya och nygamla grödor som lägger grunden för ett 50-tal smakrika soppor, krämiga röror, härliga grytor och kontrastrika sallader. Mycket går snabbt att laga, allt är lätt att lyckas med. Och allt gör gott – på tallriken, i kroppen och för den jord där råvaran en gång vuxit.

För det är ju så med baljväxter. De är bra, nästan för bra. Så goda. Så mångsidiga. Lätta att lyckas med. Billiga! Och näringstäta – rika på protein, järn, zink och långsamma kolhydrater. De sänker blodsockret och höjer mättnadskänslan. Vill du äta klimatsmart går det knappast att göra ett bättre val. Baljväxter gör också gott där de växer genom att binda kväve ur luften och omvandla det till näring som jorden kan dra nytta av.

I många hundra år var ärtor en livsavgörande del av den svenska kosten. De senaste tio åren har odlingen av flera viktiga kultursorter, som gråärtor, fått ny kraft. På Gotland har linsodlingen väckts till liv på nytt. Flera intressanta och för Sverige nya sorter har också tillkommit, från svarta bönor till matlupin och kikärtor. Det är bra för den odlade mångfalden och det är bra för den kulinariska mångfalden, den som gynnar oss som vill äta gott, näringsrikt och någorlunda närodlat.

Jenny Damberg är författare och frilansjournalist. Hon har skrivit flera böcker om mat- och dryckeshistoria och kokböcker med utgångspunkt i fantastiska men förbisedda råvaror som konserver (Den nya skåpmaten, 2020) och baljväxter (Bönor, ärtor, linser, 2015).

..............................

… fullt med näring, klimatsmart, plånboksvänligt och, inte minst, massor av spännande smaker.

Nya RumLog in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone