Jump to content
The library informs: Välkommen till Hyltebibliotekens e-böcker, med lånekort och en pinkod kan du låna 8 e-böcker varje månad. Mer information hittar du på www.hylte.se/bibliotek .
Cover for VAGUSNERVEN : Övningsbok 1 : ångest, depression, trauma, inflammation, emotionell stress, för bättre sömn, migrän, utbrändhet, tinnitus, ryggsmärta och mer
Isbn: 978-91-8993-121-3
Publisher: Bokförlaget Upsaliensis AB
Category:
Education Religion & Beliefs Philosophy Psychology Medicine & Health
Accessible since: May 2024
Narrator: A.I. Mattias
Length: 1 hour 14 minutes

Audiobook

VAGUSNERVEN : Övningsbok 1 : ångest, depression, trauma, inflammation, emotionell stress, för bättre sömn, migrän, utbrändhet, tinnitus, ryggsmärta och mer

VAGUSNERVEN | Övningsbok 1

Vagusnerven, eller "den vandrande nerven," är den tionde kranialnerven (CN X) och en av de längsta nerverna i kroppen. Den sträcker sig från hjärnstammen ner genom halsen och bröstkorgen till buken. Vagusnerven spelar en kritisk roll i det parasympatiska nervsystemet, vilket är ansvarigt för att reglera kroppens viloläge och matsmältningsfunktioner. Här är några av dess funktioner:

Hjärtfrekvensreglering: Sänker hjärtfrekvensen och hjälper till att upprätthålla en lugn och stabil puls.

Matsmältningsfunktioner: Stimulerar produktionen av matsmältningsenzymer och galla, samt kontrollerar tarmens rörelser.

Andningsreglering: Påverkar andningsfrekvensen.Immunsystemet: Påverkar inflammationsnivåer i kroppen.

Mental hälsa: Kan påverka humör och stressnivåer.

Övningar för att stimulera vagusnerven

Det finns flera metoder för att stimulera vagusnerven och därigenom främja kroppens avslappningsrespons. I den här ljudboken (del 1) finns ett stort antal enkla övningar med steg för steg-instruktiomer.

Fördelar med övningarna

Att regelbundet utföra dessa övningar kan ha flera fördelar för hälsan:

Minskad stress och ångest: Aktivering av vagusnerven kan bidra till att sänka stressnivåerna och främja en känsla av lugn.

Förbättrad hjärthälsa: Regelbunden vagusstimulering kan hjälpa till att upprätthålla en hälsosam hjärtfrekvens och blodtryck.

Förbättrad matsmältning: Genom att stödja matsmältningsprocesserna kan vagusstimulering lindra problem som uppblåsthet, gaser och förstoppning.

Stärkt immunförsvar: Vagusnerven spelar en roll i att reglera inflammation och immunrespons, vilket kan förbättra kroppens förmåga att bekämpa infektioner.

Bättre humör: Stimulering av vagusnerven har kopplats till förbättrad mental hälsa och minskad risk för depression.

Genom att inkludera dessa övningar i din dagliga rutin kan du stödja ditt parasympatiska nervsystem och främja övergripande hälsa och välbefinnande.Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone