Jump to content
The library informs: Välkommen till Hyltebibliotekens e-böcker, med lånekort och en pinkod kan du låna 8 e-böcker varje månad. Mer information hittar du på www.hylte.se/bibliotek .
Cover for Olydiga undersåtar
Isbn: 978-91-8975-951-0
Publisher: Nirstedt/litteratur
Category:
Literary essays
Accessible since: May 2024

E-book

Olydiga undersåtar

Olydnad har funnits lika länge som det funnits makt och underordning. I denna handbok söker Ulf Olsson efter olydnadens olika uttryck i litterära skildringar som Heinrich von Kleists berättelse om Michael Kohlhaas, Max Frischs om Stiller eller Herman Melvilles om Bartleby, »mannen som sade nej«, en av världslitteraturens mest säregna figurer, som inför varje arbetsuppgift svarar: »Jag skulle helst låta bli.« Men fiktionen är inte isolerad från verkligheten eller tidpunkten, och Olssons bok blir också en historisk exposé över olydnaden som svar på makt och vanmakt under seklernas lopp - från Bibelns Kain till de teknikfientliga ludditerna i början av 1800-talet eller vår tids klimataktivister.

Olydiga undersåtar är en rörlig och roande pamflett om frihetens underliga vägar, om upprorets förhållande till våld, individens plats i maskinen och den karnevaliska glädjen i att ställa världen på ända.

Ulf Olsson är professor emeritus i litteraturvetenskap och kritiker i Expressen. Han har tidigare skrivit om författare som August Strindberg, Birgitta Trotzig och Lars Norén, om jazz och rockmusik, om tystnaden som motstånd mot språkligt våld.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone