Jump to content
The library informs: Välkommen till Hyltebibliotekens e-böcker, med lånekort och en pinkod kan du låna 8 e-böcker varje månad. Mer information hittar du på www.hylte.se/bibliotek .
Cover for Npf-kokboken : om mat och ätande för barn med autism och adhd
Isbn: 978-91-2746-536-7
Publisher: NoK Akademisk
Category:
Cooking, food and drink Psychology Medicine & Health
Accessible since: May 2024

E-book

Npf-kokboken : om mat och ätande för barn med autism och adhd

En ojämnhet i pannkakan eller ett nytt fabrikat på köttbullarna – och barnets aptit är som bortblåst. Ett annat barn fokuserar helt på pastan och tycks aldrig bli mätt.

Mat är ofta svårt för barn med autism och adhd (de två vanligaste npf-diagnoserna). Som förälder är det lätt att börja lirka, vädja, smyga in nyttigheter i favoriträtterna eller bli sträng och fastna i maktkamper.

Här får du veta hur du kan göra mat och ätande lättare och roligare för barn med autism och adhd – för det går! Du får läsa om den vanliga rädslan för ny mat och vikten av trygghet, hur du kan tänka kring näring, hur ni kan umgås mer avslappnat kring måltider, hur du kan hantera ovälkomna råd och vad du kan pröva om barnet äter väldigt lite – eller väldigt mycket. Boken innehåller även recept och förslag på hur måltiderna kan komponeras för att passa så många som möjligt.

Npf-kokbokenär skriven för föräldrar och verksamma i förskola, skola, barnhälsovård, barn- och ungdomspsykiatri och habilitering. Strategierna är främst tänkta till barn med npf från förskoleåldern till tonåren, men passar även andra barn som har problem med mat.

Sara Ask är leg. dietist och kokboksförfattare, med ett stort intresse för barns smakutveckling i allmänhet och selektiva barns situation i synnerhet.

Helena Cloodt är leg. psykolog och arbetar i huvudsak med neuropsykiatriska utredningar av tonåringar och vuxna.

Julia Esters är leg. psykolog och har arbetat inom skola, primärvård och psykiatri – och är själv funkisförälder.

Sagt om boken:

”Många npf-föräldrar har slitit sitt hår inför det som är en förälders viktigaste uppgift: att få sitt barn att äta och överleva. Den här boken är skriven med en fin och lyhörd ton inför alla de utmaningar som kan finnas kring mat och måltider i en npf-familj; inga pekpinnar och fördömanden utan bara uppmuntran, hopp och en kärleksfull bekräftelse av hur svårt det kan bli ibland. Boken står tydligt på npf-förälderns sida och kommer bli en viktig partner att hålla i handen.”
Maria Bühler, leg. psykolog och specialist i neuropsykologi

”En matnyttig bok som ger aha-upplevelser, tips och förståelse, bland annat för selektivt ätande och perception. En fin mix av teori och praktik.”
Anna Sjölund, beteendevetare och handledareLog in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone