Jump to content
The library informs: Välkommen till Hyltebibliotekens e-böcker, med lånekort och en pinkod kan du låna 8 e-böcker varje månad. Mer information hittar du på www.hylte.se/bibliotek .
Cover for Vinlandet Franken - En guide
Isbn: 978-91-8972-228-6
Publisher: Stevali
Category:
Cooking, food and drink Travel & Holiday
Accessible since: June 2024

E-book

Vinlandet Franken - En guide

Franken är ett vinområde i centrala Tyskland vid floden Main, och det är för en vinturist det kanske intressantaste området i landet att besöka. Centralort är Würzburg, som är vinets huvudstad i Tyskland, med en stor mängd högklassiga vingårdar inne i staden, bland annat det magnifika vinberget Würzburger Stein. Där finns också tre av Tysklands största vingods varav två drivs som välgörenhetssjukhus, Juliusspital och Bürgerspital zum Heiligen Geist. Würzburg brukar också kallas för barockens huvudstad i Tyskland. Mest spektakulära är fästningen Marienberg på en klippa ovanför Main och Residenset som de praktälskande furstebiskoparna lät bygga. Även de många pittoreska städerna och byarna längs floden Main är små konstverk med medeltida gatumiljöer och omgivande murar med tinnar och torn.

I boken bjuder även författaren på tips om vingårdar att besöka samt till viss del restauranger, hotel och sevärdheter i närområdet.

Vinerna från Franken är torra, kärva och kraftfulla och passar utmärkt till det rustika frankiska köket. Särskilt gäller det druvsorten Silvaner som är en profil för frankenvinet. Vinturism har blivit en viktig trend i vinvärlden, och Franken är ledande inom det området i Tyskland. Som symbol för vinerna från Franken använder man en klotrund, från sidorna tillplattad vinflaska som kallas Bocksbeutel, bockpung.

2017 gav Lennart Rammer ut en första version av den här boken ”Vinlandet Franken, en Guide.” Sedan dess har det skett betydande förändringar inom vinnäringen och vinlagstiftningen både i Franken och i Tyskland. Därför har författaren gett ut ny andra uppdaterad och reviderad upplaga av boken, för enkelhetens skull dock enbart i E-bokform. Tidigare har han också skrivit vinböckerna ”Att resa i vinland”, ”Australiska vingårdar”, ”Historiska vinresor”, ”Mordet som kom av sig” och Kometvinet, en äventyrliga vinresa till Rheingau”. 

Lennart Rammer har tidigare varit rättsläkare, professor i rättsmedicin och chef för Rättsmedicinska avdelningen i Linköping. Under många år har han varit aktiv i föreningen Munskänkarna som ordförande i sektionen i Linköping och i östra regionen och under fem år som föreningens ordförande.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone